9 TIPS MENCUCI MOTOSIKAL ANDA

Menunggang lebih senang dari mencuci. Ini memang fakta, akan tetapi setelah berminggu-minggu seronok menunggang tidak salah rasanya jika kita meluangkan sedikit masa untuk mencuci motosikal sendiri. Ini baru dikatakan sayang bini… ops silap sayang motor!

Artikel kali ini saya ingin kongsi tentang tips-tips utama mencuci motosikal. Sekiranya anda ada tips-tips lain yang ingin ditambah jangan lupa komen di ruangan komen dibawah, insyallah saya akan update artikel ini dari masa ke semasa.

1. Persediaan adalah kunci utama.

Terpaling penting ketika bersiap sedia untuk mencuci motosikal adalah menanggalkan aksesori-aksesori penting yang berisiko jika terkena air. Contohnya seperti tank bag, GPS, dan juga sebarang peranti digital yang bukan kalis air. Setelah semua ditanggalkan, sediakan peralatan mencuci anda. Anda perlukan baldi, sabun atau cecair pencuci, penanggal tar dan kotoran, pembersih enjin, berus / berus gigi, WD40, berus kasar untuk mencuci tayar, pembersih tayar, pengilat besi, kain micro fibre, span cotton dan juga apa-apa saja kain yang difikirkan sesuai untuk mencuci dan mengeringkan.

2. Dimana dan bila motosikal akan dicuci adalah penting.

Elakkan menggunakan perkhidmatan mencuci motosikal di kedai. Basuh sendiri. Dan jangan mencuci di tepi jalanraya besar atau di mana-mana jalan utama, ianya merbahayakan. Juga, jangan terus mencuci selepas menunggang atau ketika motosikal masih panas lagi. Berikan masa kepada motosikal tersebut untuk sejuk dahulu. Menyembur air ke enjin yang masih panas berisiko merosakkan permukaan enjin tersebut.

Dan kalau boleh elakkan dari mencuci di bawah terik matahari kerana cuaca yang panas akan menyebabkan sabun kering pada permukaan motosikal sebelum sempat anda bilas.

Kotoran kecil atau mineral yang terkumpul dalam kolah air kadang kala boleh menjadi agresif bila berada di dalam air yang panas atau disembur pada permukaan motosikal yang masih panas.

Dan untuk mengelakkan sebarang partikel-partikel asing melekat pada permukaan motosikal, cuci atau sembur dengan air kawasan yang anda akan gunakan untuk mencuci motosikal anda.

Wash

3. Kerap membasuh tetapi jangan terlalu kasar

Kekerapan membasuh dapat memberi advantage kepada anda untuk mengetahui sebarang kebocoran atau kerosakan pada motosikal anda. Sungguhpun begitu membasuh terlalu kerap pula akan menyebabkan risiko kebocoran dari kabel yang terdedah. Oleh itu cuba mengimbangkan aktiviti membasuh ini atau sekiranya anda rasa anda perlu membasuh motosikal anda, pertimbangkan samada anda perlu menggunakan pengilat atau tidak. Sekiranya tidak, hanya bilas motosikal anda.

4. Basuh dengan air bersih dan gunakan agen pencuci yang sesuai.

Jangan guna air dengan terlalu banyak. Berjimat cermat adalah amalan yang mulia. Dan guna bahan pencuci yang sesuai. Terdapat beberapa jenis bahan pencuci yang sesuai dengan keperluan yang tertentu, buat kajian bahan manakah yang sesuai dengan cat motosikal anda. Detergen yang digunakan sepatutnya mempunyai bacaan pH diantara 6 dan 8 yang mana ianya tidak terlalu berasid atau terlalu alkali sehingga boleh menyebabkan kerosakan kepada permukaan cat motosikal. Elakkan dari menggunakan pencuci vinil pada tempat duduk motosikal kerana walaupun ianya Nampak cantic berkilat, permukaan tempat duduk akan menjadi licin dan merbahayakan penunggang. Gunakan sarung tangan sekiranya anda menggunakan bahan pencuci yang mengkakis.

Motul-300x225
Kit pencuci Motul

5. Hos air bertekanan tinggi.

Hos air bertekanan tinggi memang efektif untuk menghilangkan kotoran dan lumpur pada permukaan motosikal, tetapi ianya juga berisiko menyebabkan air meresap masuk ke kawasan yang sempit dan tersembunyi yang mana akan menyebabkan air bertakung dan seterusnya mengakibatkan karat. Sekiranya menggunakan hos air bertekanan tinggi, elakkan dari menyembur ke kawasan yang sensetif seperti bahagian elektronik, rantai, brek dan juga tempat duduk. Fokus sembur pada bahagian rim dan juga bahagian badan motosikal.

Bahagian rantai perlu dielakkan kerana walaupun efektif dalam membersihkan kotoran, bahagian tersebut akan terpaksa digris semula kerana hos air bertekanan tinggi secara tindak sedar akan membuang semua gris yang sedia ada.

Hos air bertekanan tinggi model Karcher K2.180 adalah yang paling sesuai dalam membersihkan motosikal kerana model ini hanya tidak terlalu kuat tekanan airnya yang mana ianya tidak melebihi 2000psi. Model ini juga mesra alam kerana ianya menjimatkan penggunaan air.

karcher-k2-180-213x300
Karcher K2.180

6. Pastikan anda menggunakan span, kain berus dan lain-lain yang sesuai.

Gunakan kain atau pengelap berbeza bagi setiap kawasan permukaan motosikal anda. Jangan gunakan kain yang digunakan untuk mengelap bahagian rantai pada bahagian tempat duduk contohnya kerana ianya akan meningglkan kesan gris pada tempat duduk tersebut.

Terdapat berbagai-bagai jenis kain pengelap dan juga span yang diperbuat daripada material berkualiti tinggi seperti mikro fiber yang boleh digunakan secara efektif semasa mencuci motosikal anda. Sekiranya permukaan yang anda cuci sukar dicapai, gunakan berus gigi yang mempunyai pemegang yang panjang untuk mencapai kawasan tersebut. Bagi permukaan kasar seperti ekzos pula, anda boleh gunakan berus dawai untuk menghilangkan sebarang kotoran di bahagian tersebut.

Kain Mikro Fiber
Kain Mikro Fiber

7. Beri perhatian

Apabila anda selesai mencuci motosikal anda, luangkan masa dengan mengelap sekalai lagi permukan motosikal anda dengan kain mikro fiber. Perhalusi setiap kali mengelap dan pastikan semua tempat yang sukar seperti bahagian kabel dan bahagian belakang casing motosikal anda tidak terlepas. Untuk pengetahuan semua, sekiranya sebuah motosikal menyertai sebaran pertandingan atau pameran, hakim yang mengadili biasanya akan menggunakan jari mereka untuk memeriksa bahagian bawah motosikal untuk mengesan sebarang kotoran atau gris.

Bagi bahagian tayar motosikal pula, hanya gunakan pengilat tayar sekiranya anda ingin menyertai sebarang pameran, sekiranya tidak elakkan menggunakan pengilat tersebut kerana pengilat tersebut akan menyebabkan cengkaman tayar pada permukaan jalan berkurangan dan boleh mengakibatkan kemalangan.

Motul-Shine-n-Go-300x225

8. Pelincir

WD40 adalah bahan terbaik untuk membuang lebihan air dan pada masa yang sama melincirkan permukaan. Dan oleh sebab itu, anda perlu mengelak menggunakan bahan ini pada tempat yang tidak sepatutnya kerana ianya akan menyebabkan hakisan pada kawasan yang telah digris. WD adalah singkatan kepada ‘Water Displacement’.

WD40
Pelincir WD40

9. Langkah terakhir: Keringkan

Gunakan kain pengelap yang telah diperah atau span yang telah dikeringkan pada permukaan motosikal anda. Jangan sesakli mengunakan kain yang telah terjatuh pada permukaan tanah untuk dilap semula kerana kain tersebut berkemungkinan mengandungi kotoran atau partikel kecil yang boleh menyebabkan kekotoran semula pada motosikal anda.

Selepas anda selesai mengeringkan motosikal anda, tunggang dengan perlahan sekitar kawasan berdekatan dan menekan brek dengan kerap untuk mengeluarkan lebihan air dari tangka pam. Dan selepas itu bawa motosikal anda dengan sedikit laju untuk mengeringkan bahagian-bahagian tersembunyi motosikal tersebut. Ini adalah penting untuk membuang air-air yang bertakung yang mana boleh menyebabkan bahagian berkarat. Ataupun jika anda mempunyai blower, lebih senang menggunakan angin yang kuat untuk membuang lebih-lebihan air pada motosikal tersebut.

Selamat mencuba!